DoelstellingHet is niet de bedoeling hiermee lokale verenigingen, Natuurpunt Vlaanderen of Toerisme Oost-Vlaanderen te vervangen.

De Streekspiegel wil aanvullende initiatieven ontwikkelen en zoekt daarom samenwerking met openbare besturen, verenigingen, instellingen en mensen die zich geroepen voelen om de streek wat meer zichtbaarheid te geven.

In 2003 werd onder de  benaming
"DE STREEKSPIEGEL" een vzw opgericht met als doelstelling een gebied van 7 gemeenten in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen een grotere naambekendheid te geven.
Het logo symboliseert het landelijke karakter van de streek.
Via toeristische uitgaven, geleide wandelingen en tal van andere initiatieven wil de vereniging de bezoekers kennis laten maken met de streekeigenheid van dit gebied en bij de inwoners het besef van eigen schoon aanwakkeren.

De vereniging zal  de taak op zich nemen om bij de bevoegde overheden er op aan te dringen om het historisch erfgoed te beschermen en te vrijwaren tegen verval of verdwijning.

De vereniging biedt tevens, in beperkte mate, toeristisch geprofileerde ondernemingen (o.a. campings, hoevetoerisme, gastenkamers, hotels, restaurants, tavernes, enz...) de mogelijkheid om hun zaak te promoten via een vermelding op haar uitgaven of langs een link op deze website.